جایگاه خرما و فرآوردههای آن در بخشهای کشاورزی و صنایع تبدیلی و تاثیر آن در اقتصاد ایران
The Position of Date Fruit and Its Products in The Agricultural and Food Processing Industries and Its Impact on the Economy of Iran
نویسندگان :
سید حسن امامی ( شرکت پویا فرآوران کامیاب ) , علیرضا حیدری ( شرکت پویا فرآوران کامیاب ) , سارا رهبران ( دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرضا ) , سید حمید نوربخش ( شرکت پویا فرآوران کامیاب )
چکیده
ایران از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان خرما در جهان به شمار میآید. بیش از ۲۵۰ هزار هکتار نخلستان در ایران وجود دارد که حدود ۱۷ درصد سطح زیر کشت و ۱۳ درصد تولید خرمای جهان را شامل میشود. خرما در ۱۵ استان ایران کشت میشود که از این میان پنج استان بیش از ۹۹ درصد خرمای کشور را تولید میکنند. از نظر میزان تولید استان سیستان و بلوچستان در رتبه اول و استانهای کرمان، فارس، بوشهر، خوزستان و هرمزگان در رتبههای بعدی قرار دارند. خرمای مضافتی، پیارم، استعمران، شاهانی، گنتار، ربی، زاهدی، کبکاب، خاصویی، خدری، خضروانی، برهی، آل مهتری، مرداسنگ، شکری و مجول گونههای مختلف خرمای تولیدی در ایران هستند. صادرات خرمای ایران در سال 1398 به 57 کشور و معادل ۲۳۸152 تن بوده، که از میان خرماهای صادراتی، خرمای مضافتی با ۹۸ هزار تن و ارزش ۱۰۳636117 دلار ۴۲ درصد از کل وزن خرمای صادراتی و ۴۹ درصد ارزش و خرمای زاهدی سهم 5 11 درصدی از وزن و 5 10 درصد ارزش خرمای صادراتی را به خود اختصاص داده است. از خرما فرآوردههای بسیاری تولید میشود که از آن جمله میتوان به شیره خرما، رب خرما، الکل، سرکه، لواشک، شربت خرما، پودر خرما و محصولاتی که از هسته خرما تولید میشود، نظیر قهوه خرما و پودر هسته خرما اشاره کرد. همچنین ضایعات خرما در تغذیه دام و طیور و تهیه کود زراعی مورد استفاده قرار میگیرد. تولید این محصولات هم از منظر توسعه صنایع تبدیلی و اشتغالزایی، رفع مشکلات ماندگاری کم و فساد پذیری خرما، کمک به حفظ منابع و محیط زیست و هم در زمینه ایجاد ارزش افزوده و ارز آوری حاصل از صادرات آنها، خرما را به یک محصول با اهمیت ویژه در اقتصاد ایران مبدل ساخته است.کليدواژه ها
خرما، هسته خرما، صادرات، ارزش افزوده، صنایع تبدیلیکد مقاله / لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:سید حسن امامی , 1400 , جایگاه خرما و فرآوردههای آن در بخشهای کشاورزی و صنایع تبدیلی و تاثیر آن در اقتصاد ایران , همايش ملي فرآوردههاي طبيعي موثر بر عفونتهاي تنفسي
برگرفته از رویداد
دیگر مقالات این رویداد
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه اصفهان میباشد.