بررسی اثر آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی ترکیبات فنولی میوه و هسته خرما بر باکتری کلبسیلا پنومونیه عامل مهم عفونت های تنفسی
valuation of antioxidant and antimicrobial effect of phenolic compounds of date fruit and date seed on Klebsiella pneumoniae as an important cause of respiratory infections
نویسندگان :
سید حمید نوربخش ( دانشگاه اصفهان ) , محمد ربانی خوراسگانی ( دانشگاه اصفهان )
چکیده
عفونت های تنفسی از مهم ترین عوامل مرگ و میر بیماران بخصوص در دوران نوزادی ، پیری و در افراد دچار ضعف ایمنی یا بیماری زمینه ای هستند. کلبسیلا پنومونیه از باکتری های اصلی ایجاد کننده این عفونت هاست لذا پیشگیری و مقابله با عفونت ناشی از آن بویژه در اشکال مقاوم به آنتی بیوتیک مورد توجه ویژه ای قرار دارد. خرما یک میوه قدیمی است که به طور گسترده در مناطق خشک و نیمه خشک جهان رشد میکند. میوه و هسته خرما ارزش غذایی و دارویی زیادی دارند و از قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار میگرفته است. با این حال، هنوز خواص ترکیبات زیست فعال آنها به طور کامل مورد مطالعه قرار نگرفته است. خرما سرشار از ترکیبات زیست فعالی مانند فنولیکها، آنتوسیانین، کاروتنوئیدها، توکوفرول ها، توکوترینولها، فیتواسترول ها و پلی ساکارید است. در این مطالعه عصاره هاي اتانولي و استوني ميوه و هسته خرما به طور جداگانه تهيه شد. سپس میزان فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات فنولی آنها اندازه گیری شد. در مرحله بعد اثر ضد میکروبی عصاره ها عليه کلبسیلا پنومونیه( Klebsiella pneumonia) بر اساس قطر هاله ممانعت از رشد با روش سنجش انتشار ديسك با غلظت (15 0 میکرو گرم در میلی لیتر)، مورد بررسي قرار گرفت. نتایج نشان داد که میوه و هسته خرما دارای مقادیر زیادی ترکیبات فنولی با فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی قابل توجه هستند. میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در هسته خرما (13 0 ± 25 6 گرم در لیتر) بود که به طرز معنی داری بالاتر از میوه خرما (12 0 ± 79 4 گرم در لیتر) است. نتایج اثر ضد میکروبی عصارهها بر باکتری کلبسیلا پنومونیه نشان داد حداکثر فعالیت ضد میکروبی مربوط به عصاره استونی بود و این میزان برای هسته خرما به طرز معنی داری زیاد تر بود، به طوری حداکثر قطر هاله عدم رشد عصاره استونی هسته خرما 13 میلیمتر گزارش شد. نتایج بدست آمده حاکی از فعالیت خوب ضد میکروبی هسته خرما احتمالا به دلیل وجود مقادیر بالاتر ترکیبات فنولی است از این رو هسته خرما گزینه مناسبی برای تولید فراوردههای طبیعی غذایی- دارویی با خواص ضد میکروبی است. البته به منظور ارزیابی دقیق تر نتایج بدست آمده نیاز به بررسیهای درون تنی است.کليدواژه ها
کلبسیلا پنومونیه، عفونت تنفسی، خرما، هسته خرما، ترکیبات فنلیکد مقاله / لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:محمد ربانی خوراسگانی , 1400 , بررسی اثر آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی ترکیبات فنولی میوه و هسته خرما بر باکتری کلبسیلا پنومونیه عامل مهم عفونت های تنفسی , همايش ملي فرآوردههاي طبيعي موثر بر عفونتهاي تنفسي
برگرفته از رویداد
دیگر مقالات این رویداد
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه اصفهان میباشد.